10 úspěchů Digitálních svobod v roce 2021

Uplynulý rok 2021 byl pro všechny náročný, na digitálním poli se nám však i s Vaší pomocí podařilo dosáhnout řady úspěchů. Vybíráme 5 úspěchů komunitních a 5 úspěchů legislativních: radujte se z nich s námi!

Komunitní úspěchy

  • Spustili jsme soutěž Největší digitální nesmysl, ve které upozorňujeme na to, že ne každé chytré řešení je zároveň moudré řešení. Setkali jste se s nějakým digitálním nesmyslem? Pošlete nám tip do 8. ledna a vyhrajte předplatné časopisu dTest či posdílejte soutěž mezi známé.

  • Díky Vaší finanční podpoře jsme rozjeli bitvu proti plošnému skladování metadat – máme totiž za to, že operátoři by neměli sbírat data o komunikaci každého z nás. Mrkněte na aktuální vývoj.

  • Celoevropskou petici Reclaim Your Face proti kamerám na rozpoznávání tváří, na které se podílíme, podepsalo již více než 60 000 lidí. Jsme jediní, kdo důležité téma v Česku zvedá ze země a pravidelně o něm informuje. Přečtěte si náš poslední článek pro Lupu a podepište petici na ReclaimYourFace.eu.

  • Společně s našimi dobrovolníky jsme spustili blog Digitálních svobod. Vznikl tak prostor nejen pro komentování aktuálních digitálních událostí, ale hlavně prostor pro sdílení praktických tipů a triků na ochranu soukromí. Víte, jakou službu používat pro bezpečný e-mail, proč používat správce hesel, či jak poznat důvěryhodnou appku?

  • Společně s platformou Kinolab jsme uspořádali Big Brother Film Festival, který navštívilo několik stovek lidí. Věnovali jsme se na něm kamerám, moci technologických gigantů, ale i právu na analog. Jako vedlejší produkt festivalu vznikl film Digitální disidenti, který představíme veřejnosti v roce 2022. Koukněte na záznamy z festivalových diskuzí.

Legislativní úspěchy

  • Díky našim návrhům se podařilo zavést některé změny v systému očkování proti COVID-19 jako je zavedení očkování bez registrace nebo nahrazení analytických nástrojů Googlu v rezervačním formuláři takovými alternativami, které jsou přátelštější k soukromí.

  • V Radě vlády pro lidská práva jsme prosadili podnět, v němž žádáme o zavedení sankcí za odmítání hotovosti. V následných diskusích jsme získali pro podnět podporu České národní banky a spolu s Ministerstvem financí se domluvili na zařazení širší změny zákona o oběhu bankovek a mincí (který by měl chránit platby hotovostí) do plánu legislativních prací vlády na rok 2023 s tím, že s analytickými přípravami nové právní úpravy by mělo MF začít již v první polovině roku 2022.

  • Pro poslance nyní už vládní koalice Víta Kaňkovského jsme zpracovali návrh novely zákona o zpracování osobních údajů, která zavádí sankce za porušení GDPR ze strany veřejné správy. Dle dohody by měl být návrh projednán s resortním ministrem a bude snaha ho předložit jako vládní návrh během roku 2022.

  • Donutili jsme hlavní město Praha zveřejnit informace o fungování pražského kamerového systému včetně rozmístění jednotlivých kamer.

  • Pomohli jsme zastavit novelu zákona o policii, která měla otevřít cestu k širokému využívání informací získávaných zpravodajskými službami v trestním řízení.

Díky!

Děkujeme všem našim dobrovolníkům, kteří mají na uvedených úspěších lví podíl. Děkujeme také všem těm, kdo nás podpořili finančně, ať již jednorázově či pravidelně. A děkujeme Vám, kdo sledujete náš web či naše sociální sítě a fandíte nám zpovzdálí.

Budeme rádi, když nám zachováte přízeň i v dalším roce: podpořit naší činnost můžete pravidelným finančním příspěvkem či odebíráním našeho zpravodaje Digitální vlaštovka.

Těšíme se na společná setkání, diskuze a další smysluplné boje za digitální svobody.

PS: Pěkné shrnutí digitálních úspěchů na poli světovém najdete u kolegů z EDRi, s hravým kvízem na stejné téma pak přišli Access Now.

Autorkou fotografie v článku je Sandra Sedlecká.