„Papírová cesta“ v Programovém prohlášení vlády

V sekci digitalizace v čerstvém vládním prohlášení nalezneme větu: „Pro seniory a lidi se speciálními potřebami nadále zůstane papírová cesta.“ Proč z ní máme radost?

Na konci roku 2021 jsme využili možnost vyjádřit se k bodům týkajícím se digitalizace při tvorbě Programového prohlášení vlády. Těší nás, že jsme tímto způsobem mohli předat naše zkušenosti z mnohaleté praxe na poli digitálních práv!

V našem vyjádření pro místopředsedu vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše jsme upozornili zejména na problematiku vzniku tzv. digitálních propastí, tedy vylučování určitých skupin osob z participace na společnosti, jako možného důsledku nesprávně provedené digitalizace.

V sekci Digitalizace v Programovém prohlášení vlády, které bylo zveřejněno 7. ledna 2022, nakonec najdeme větu:

„Pro seniory a lidi se speciálními potřebami nadále zůstane papírová cesta.“

Tématu digitální propasti a digitálního vyloučení se věnujeme v naší kampani Právo na analog, garance zachování papírových řešení je pro nás tedy výbornou zprávou – zároveň věříme, že možnost využívat alternativy se neomezí jen na příslušníky těchto skupin, ale na všechny, kteří z různých důvodů preferují analogové řešení.

Protože při diskuzích o Právu na analog často narážíme na to, že si leckdo nedovede představit, proč je důležité o tomto tématu diskuzi vůbec vést, dovolujeme si připomenout pár článků, ve kterých tento náš přístup vysvětlujeme a zasazujeme do kontextu:

  • Základní vhled do problematiky nabízí rok starý článek našeho Jana Vobořila Digitalizace a právo na analogové řešení. Čekejte vysvětlení pojmů, legislativy, i několik příkladů z praktického života v Česku.
  • Jak se žije lidem, kteří nemají účet v bance či nejsou na sociálních sítích a proč zde určitý počet těchto lidí vždy bude? Na to se minulý rok v září podíval Jan Žabka z HlídacíhoPsa: Doma bez internetu, v bance bez účtu.
  • Hotovost a platby kartou. Proč by někdo chtěl platit hotově? Čeká nás úprava legislativy? Na to jsme se zaměřili v loňském článku pro FINMAG: Hotovost je právo, platby kartou nás nespasí. Řekneme vám proč.
  • Kdo nerad čte, tomu nabízíme reportáž: na digitální propast se minulý rok v květnu zaměřila i Česká Televize: „Zhruba 15 až 20 procent populace nepoužívá internet,“ říká zde sociolog Petr Lupač. „Problém se ale týké i těch, kdo internet používat neumí.“ Více: Digitální propast / Černé ovce.
  • A na koukání bude i náš film Digitální disidenti, který jsme k výše zmíněným tématům minulý rok natočili. Těšíme se na plodné diskuze, které po jeho letošních živých projekcích zajisté nastanou .)