Čestné uznání a úspěšné premiéry. Dokument o digi-disidentech vyrazil do světa

Náš film Digitální disidenti vznikl minulý rok jako vedlejší produkt našeho Big Brother Film Festivalu, který jsme pořádali s platformou KINOLAB. Přečtěte si, jaké byly první projekce a vyražte na ty budoucí.

Náš středometrážní snímek jsme poprvé odpromítali 27. dubna na mezinárodním festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. I přes to, že projekce začínala ve 13:30, potěšil nás zcela narvaný Divadelní sál. Po filmu se uskutečnila intenzivní diskuze, dlouhá bezmála jako samotný film (ten má 40´). Den po filmu jsme okolnosti vzniku filmu popsali pro Radio Wave: Digitální disidenti upozorňují na stigmatizaci. Český dokument obhajuje právo na analog.

O den později, 28. dubna, jsme film odpromítali v oblíbeném pražském Kině Pilotů. Většinu míst zde obsadili naši přátelé, podporovatelé a ti, kdo se na filmu podíleli, zhruba třetinu návštěvníků pak tvořila veřejnost. Po filmu se uskutečnila diskuze s psycholožkou Bohumilou Bašteckou, která dává přednost nedigitálním a řešením a Jakubem Nešetřilem, zakladatalem komunity česko.digital. Diskuze rozšířila filmem nastolené otázky do dalších, netušených výšin – díky za to!

A to nejlepší na závěr. Jen pár dní před premiérami byl film Digitální disidenti ze 1 700 projektů z celého světa vybrán na festival Prague International Film Awards, kde ho nakonec ocenila porota Čestným uznáním.

Moc děkujeme všem, kdo se na filmu podíleli! Co s ním bude dál? Film aktuálně nabízíme k projekcím jak festivalům, tak konferencím či komunitním akcím. Rádi byste sami uspořádali projekci filmu Digitální disidenti s diskuzí na vašem oblíbeném místě? Neváhejte se nám ozvat na pr@iure.org.

Více info k filmu: