Petice za zákaz biometrických kamer přechází do offline fáze: buďte u toho

Již téměř 70 000 lidí vyjádřilo v celoevropské petici nesouhlas s kamerami na rozpoznávání tváří. Dosud výhradně on-line podepisování se nyní přesune tam kam patří nejvíce: do ulic. Pro sběrače podpisů se uskuteční speciální kurz.

Kampaň ReclaimYourFace, na které se od začátku podílíme, dosáhla v roce 2021 již četných úspěchů. Její dopad však může být ještě větší: umožnit by to měl speciální BootCamp, v rámci kterého se na konci února 2022 uskuteční několik školení pro dobrovolníky, kteří by chtěli pomoci se sběrem podpisů. Nechybí ani motivační odměna: kdo nasbírá nejvíce podpisů, vyhraje cestu do Bruselu, kde se dovzdělá v problematice digitálních práv. Veškeré informace (již v agličtině) zde.

A co se nám v rámci kampaně zatím povedlo v Česku?

  • vydali jsme právní studii mapující biometrické systémy v Česku, na základě které jsme podali podnět na ÚOOÚ: chceme, aby Úřad prověřil, zda jsou v souvislosti s provozem kamerového systému s funkcí rozpoznávání tváří na Letišti Václava Havla v Praze dodržovány povinností podle zákona o zpracování osobních údajů
  • téma jako jediní v Česku pravidelně komunikujeme, viz náš nedávný článek pro Lupa.cz
  • před pár měsíci jsme uspořádali premiéru oceňovaného snímku o biometrickém sledování v rámci našeho Big Brother Film Festivalu, podívejte se na záznam z diskuze

Budeme rádi, když se do sběru podpisů zapojíte a umožníte tak ještě větší dopad kampaně. Pokud jste petici sami ještě nepodepsali, můžete tak učinit zde.

A kdybyste se zapojením přece jen váhali, možná vám pomůže rozhodnout se tento vizuální skvost, který v rámci kampaně nedávno vznikl:

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.