Nejvíce nesmyslná je rychlovarná konvice s wi-fi

Na konci roku 2021 jsme spustili soutěž, ve které jsme s vaší pomocí hledali Největší digitální nesmysl. Kdo je vítězem a proč právě rychlovarná konvice s wi-fi?

Jako IuRe/Digitální svobody se dlouhodobě zabýváme ochranou soukromí: varujeme před kamerami na rozpoznávání tváří, od roku 2004 pořádáme Ceny Velkého bratra, usilujeme o narovnání pravidel GDPR tak, aby byla stejná pro soukromou i veřejnou sféru. Kampaň Právo na analog, ve které voláme například po zachování hotovosti, nás však dovedla k tomu, abychom o digitálních řešeních přemýšleli šířeji. Nejen jako o něčem, co může být rizikem pro naše soukromí, ale jako o něčem, co leckdy… Zkrátka nedává smysl.

Začali jsme sbírat digitální nesmysly a vyzvali veřejnost, aby se zapojila a pomohla nám najít ten nejvíce nesmyslný: na stránkách soutěže Největší digitální nesmysl jsme vysvětlili, čím se podle nás takový digi-nesmysl vyznačuje a nabídli několik našich vlastních tipů pro inspiraci.

A vítězem se stává…

Nyní je soutěž u konce a my představujeme vítěze: v závěrečném rozstřelu mezi chytrými erotickými pomůckami, které mohou sbírat údajet o intimních aktivitách, a rychlovarnou konvicí s wi-fi, vyhrála, jak už asi tušíte: rychlovarná konvice s wi-fi! Proč jsme se rozhodli za Největší digitální nesmysl označit právě tento chytrý doplněk domácnosti?

Ze všech zaslaných návrhů totiž tento vynález nejlépe odpovídá paradoxu produktivity. Tímto pojmem bývá popisován zvláštní jev, který pravděpodobně většina lidí důvěrně zná: i přes důsledné obklopení efektivními, chytrými a život zjednodušujícími technologiemi nemáme oproti očekávání významně větší množství volného času.

U chytré rychlovarné konvice je tento paradox přitom dvojitý: nejen, že čas věnovaný obsluze příslušné aplikace dost možná hravě předčí samotný čas, za který se uvaří voda, přínos on-line sledování měnící se teploty vody v rychlovarné konvici na vašem mobilním telefonu je navíc přinejlepším minimální, vzhledem k tomu, že tu stejnou konvici s vodou vidíte na vlastní oči před vámi.

Fanouškovi, který nám tip na tento digitální nesmysl zaslal, gratulujeme: jak bylo slíbeno, získává od nás roční předplatné časopisu dTest, díky kterému se může mít i nadále na pozoru před nesmyslnými výrobky. Najde v něm každý měsíc jediné nezávislé testy výrobků v České republice a užitečné spotřebitelské rady.

Co bude s Největším digitálním nesmyslem dále?

Soutěž Největší digitální nesmysl tímto končí, web soutěže však necháváme otevřený – bude sloužit jako on-line sbírka digitálních nesmyslů, které nám můžete nadále posílat! Uvedené příklady navíc mohou posloužit i jako vhodný zdroj argumentů hodící se třeba ve chvíli, kdy s někým budete divoce diskutovat o dopadu digitálních technologií na naše životy.

Děkujeme všem, kdo se zúčastnili a jdeme chystat další soutěž: udílení našich Cen Velkého bratra za rok 2021 se totiž nezadržitelně blíží…

Web soutěže: nesmysl.digitalnisvobody.cz.
První tisková zpráva k soutěži
.

Na odlehčení ještě přidáváme tip na krátké video o paradoxu produktivity:

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.