Systém rozpoznávající tváře na Pražském hradě: bude či nebude?

Česká Televize 17. dubna 2023 uvedla, že by na Pražském hradě měl být instalován kamerový systém rozpoznávající tváře. Správa Pražského hradu to však odmítá.

V pořadu Události, komentáře, zaznělo před pár měsíci doslova (čas 33:22):

„Spolu s nimi (systém výsevných kolíků) kancelář počítá také s inovací kamerových systémů. Umět by měly třeba i rozpoznávat obličeje, podobně jako třeba technologie na Letišti Václava Havla. Hrad na to v první fázi vypíše zakázku za zhruba šedesát milionů korun.“

Jana Vohralíková, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, to vzápětí okomentovala:

„Rádi bychom tu etapu alespoň v letošním roce zahájili. Pak ta další etapa bude v závislosti na tom, jak se nám na ní podaří sehnat prostředky a to je vnější perimetr Pražského hradu.“

V odpovědi na žádost o informace, kterou Kanceláři prezidenta republiky zaslal náš dobrovolník, se však píše opak. V dokumentu ze dne 14. července 2023 KPR reaguje: Správa Pražského hradu ve vyjádření jednoznačně sdělila: informace čerpaná z médií se nezakládá na pravdě, žádný kamerový systém s biometrickým rozpoznáním obličejů nepřipravuje.

Odpověď Kanceláře prezidenta republiky na žádost o informace.

Jde o další z nekonečné řady záhad, na které při snaze zjistit více o biometrickém dohledu v Česku narážíme. Před pár dny jsme zveřejnili zprávu o tom, že česká policie již téměr rok využívá analytický nástroj na rozpoznávání tváří, podrobnosti jeho fungování však tají.

Již více jak rok a půl pak čekáme, až Úřad pro ochranu osobních údajů uzavře šetření našeho podnětu, dle kterého je kamerový systém s funkcí rozpoznávání tváří na Letišti Václava Havla v Praze provozován v rozporu se zákonem o zpracování osobních údajů.

Zprávy o biometrickém dohledu se v Česku začínají objevovat právě v období, kdy se využití automatizovaného rozpoznávání tváří diskutuje na úrovni Evropské unie.

Tématu se dlouhodobě věnujeme v rámci kampaně Můj obličej patří mně.