Za práva v on-line světě se nejlépe bojuje offline

Před pár dny jsme rozeslali další vydání našeho zpravodaje Digitální vlaštovka. Jak taková Digi-vlaštovka vypadá? Neváhejte a odebírejte tento souhrn toho nejdůležitějšího ze světa digitálních práv.

Níže uvedený obsah mě baví, chci odebírat Digitální vlaštovku.

Přejeme pěkné léto a vítáme Vás všechny, kdo jste se nově rozhodli odebírat náš zpravodaj o digitálních právech a ochraně soukromí.

Nejdříve se pojďme podívat na to, jak dopadly akce, na které jsme Vás v minulé Digitální vlaštovce lákali:

Ceny Velkého bratra za rok 2021 rozdány: Rohlík.cz špehuje zaměstnance, polská vláda opozici
O vítězích sedmnáctého ročníku našich Cen informoval třeba FINMAG. Pár fotek z akce najdete tady
Čestné uznání a úspěšné premiéry. Náš film Digitální disidenti vyrazil do světa
Film o lidech, kteří dávají přednost nedigitálním řešením, má za sebou několik úspěšných projekcí. Další bude již 22. června v Knihovně Antonína Švehly. Projekce bude zdarma, spojená s diskuzí o soukromí s novinářem Janem Cibulkou. Více informací zde.

Najděte si to na internetu.´ Jak dopadá digitalizace na ty, jejichž hlas není příliš slyšet
Státní instituce zpravidla nepočítají s tím, že jejich weby navštěvují lidé se speciálními potřebami. Někteří lidé pracující v IT sektoru pak raději dávají přednost papírovým alternativám. Mrkněte, co dalšího jsme zjistili v našem výzkumu pro projekt Digitální doba s lidskou tváří.

Vedle pořádání výše uvedených akcí jsme pochopitelně nezaháleli ani na poli legislativním a watchdogovém:

  • upozornili jsme na rizika blokování webů v souvislosti s válkou na Ukrajině. Jako desítky organizací z celé Evropy i my máme za to, že weby by neměly být blokovány bez opory v zákoně. Prosadili jsme, aby toto doporučení bylo podpořeno též Vládním výborem pro lidská práva a moderní technologie.
  • pokračuje naše tažení za degooglizaci státní správy. K soukromí přívětivější analytický nástroj Matomo by měl být nově nasazen i na Portálu občana.
  • začal soud týkající se našeho boje proti plošnému skladování metadat o komunikaci každého z nás (data retention). Další jednání nás čeká již 15. června.

A teď již vzhůru do toho nejvíc aktuálního dění!
Co nás nejvíce pálí, jak se lze zapojit a kde se můžeme potkat?


Kamery rozpoznávající tváře tématem v EU i na našem semináři v Praze

Již letos se patrně rozhodne o tom, jak moc bude veřejný prostor zaplevelený kamerami na rozpoznávání tváří. Vyjednává se totiž o podobě Aktu o umělé inteligenci.

Chceme, aby se k tzv. biometrickým kamerám přistupovalo co nejpřísněji – podali jsme proto před pár měsíci podnět na Úřad pro ochranu osobních údajů a čekáme, jak rozhodne o kamerách na pražském Letišti Václava Havla. Tamní systém je totiž podle nás provozován v rozporu se zákonem.

Aktuálně pak v Poslanecké sněmovně pořádáme 21. června seminář zaměřený právě na legislativu a biometrické systémy. Vstup je po registraci zdarma, více informací k semináři zde.

Stále také běží proti kamerám na rozpoznávání tváří se vymezující občanská petice Reclaim Your Face, kterou již podepsalo více než 70 000 lidí z celé Evropy. Připojte se a podepište ji! V následujících dnech budeme sbírat podpisy i přímo v ulicích Prahy.

Petice a demonstrace proti plošnému čtení zpráv

A poslední pozvánka na živou akci: zveme na demonstraci proti evropskému zákonu, který by poskytovatelům komunikačních služeb v rámci odhalování dětské pornografie povoloval plošnou kontrolu zpráv uživatelů. Pošlapána by tak byla základní práva a jistoty v on-line prostoru, a to i těch, která se týkají dětí, jejíchž ochranou se přitom nařízení zaštiťuje.

Proti této hrozbě se před pár dny vymezilo více než 70 lidskoprávních uskupení a další přibývají: Otevřený dopis Evropské komisi k návrhu nařízení CSA jsme podepsali i my.

Pražská demonstrace se uskuteční 14. června od 14:30 na Palackého náměstí pod taktovkou www.imaniti.org.

Na našem blogu to žije

A na závěr si dovolíme jedno malé připomenutí: sekce blog na našem webu žije. Najdete zde užitečné tipy a triky, cenné výtahy ze zahraničních zdrojů, ale i odkazy na články, které jsme publikovali v médiích. Z poslední doby doporučujeme k přečtění:

Díky

Děkujeme za podporu a zpětnou vazbu, kterou našim aktivitám ať již on-line či offline vyjadřujete. Podpořit nás můžete také finančně: umožníte nám tak působit ještě lépe a ještě hlasitěji.

Přejeme Vám všem klidné léto, natolik odpojené od digitálních technologií, jak jen si budete přát.

za IuRe/Digitální svobody
Hynek Trojánek

Výše uvedený obsah mě baví, chci odebírat Digitální vlaštovku.