O data retention na OpenAltu

Již tento víkend se uskuteční konference OpenAlt. Hned v sobotu dopoledne vás na ní čeká přednáška o data retention v podání našeho advokáta Jana Vobořila a novináře Jana Cibulky.

Český stát už 15 let shromažďuje data o komunikaci každého z nás: nezná její obsah, ale po dobu šesti měsíců uchovává prostřednictvím operátorů informace o tom, s kým jsme si telefonovali, s kým jsme si psali, kdy a odkud jsme se připojovali k internetu.

O takzvaném data retention bude tuto sobotu dopoledne mluvit náš Jan Vobořil s novinářem Janem Cibulkou na konferenci OpenAlt. Řeč bude především o naší kampani Konec plošnému skladování metadat o našich životech.

Hned po bloku Data retention – nekonečný příběh plošného šmírování navazuje mimochodem přednáška „Jak se rozloučit s Googlem“

A co je vůbec OpenAlt? Vychází z toho nejlepšího na LinuxAltu a Openmobility a rozšiřuje oblast svého zájmu o témata otevřených dat ve státní správě a soukromém sektoru (Open Data) a otevřeného přístupu k vědeckým informacím (Open Access). OpenAlt se věnuje také participativní a svobodné kultuře, zejména online spolupráci, učícím se komunitám a v souvislosti s tím i alternativnímu vzdělávání. Na své si přijdou i novodobí kutilové (Makers) řídící se pravidlem „Udělej si sám“ (DIY).

Srdečně zveme!