IuRe je degooglizováno, díky PISK a NoLog

Splnili jsme si náš dlouhodobý cíl a díky spolupráci s lidmi kolem PISK a NoLog již nevyužíváme služby Google.

Po mnoha měsících odhodlávání a přiznejme si to, také určitých obav, jsme se pustili do kontroly našeho vlastního přístupu k soukromí a on-line bezpečnosti. Jako organizace, která se zabývá digitálními právy a ochranou soukromí, nechceme totiž jen upozorňovat na nešvary, ale také jít sami příkladem.

Nehrneme e-mailové adresy lidí kolem nás automaticky do databází, nenutíme naše podporovatele sledovat sociální sítě, celkově komunikaci navenek i komunikaci uvnitř organizace maximálně podřizujeme přísným nárokům (viz Vaše soukromí u nás) – v rámci nich teď nově pro komunikaci ani pro správu dokumentů nevyužíváme služby Google.

Za konzultace a praktické provedení tímto degooglizačním procesem děkujeme dvěma subjektům: tím prvním je kolektiv PÍSK, který pomáhá zvyšovat povědomí o informační bezpečnosti v Česku i na Slovensku, přičemž se zaměřuje hlavně na novináře, aktivisty a veřejnost. Druhým kolektivem je NoLog, kterému vděčíme hlavně za konkrétní technické nástroje, jimiž jsme mohli nahradit ty dosavadní googlovské.

Děkujeme PÍSKu i NoLogu, slova díků putují i k našim kamarádům do hackerského Brmlabu, jehož prostoru jsme pro školení využili.

Pokud jsme Vás inspirovali a chcete také věnovat pár hodin Vaší on-line bezpečnosti, pak doporučujeme:

— mrknout na užitečné nástroje a zdroje, které nabízí PISK (hlavně ten bezpečnostní checklist!)
— obdobně se nadchnout pro praktické služby, které poskytuje NoLog (řadu z nich máme ozkoušeno a můžeme jedině doporučit)
— využít můžete též řadu článků, která průběžně roste na našem blogu:

Pokud máte raději zahraniční zdroje, pak určitě nebudete zklamáni z těchto materiálů od našich zahraničních kolegů:

Další nedávné články k „degoogle“ tématu: