Očkovací centra bez registrace slaví úspěch

Média si všímají velikého zájmu o očkovací centra bez registrace. Jde o jedno z řešení, které jsme navrhovali v našem dopise ministru zdravotnictví.

V červnu jsme zaslali ministru zdravotnictví dopis s řadou návrhů, jak vylepšit očkovací systém tak, aby by byl přívětivější k soukromí. Mimojiné jsme v něm navrhovali drop-in očkování přímo při návštěvě očkovacího místa bez předchozí registrace. O pár týdnů později se řada takovýchto center otevírá a… Je o ně veliký zájem!

Například iRozhlas cituje epidemiologa Romana Chlíbka, podle kterého se registrovat dopředu nechteli zejména mladí lidé: využití míst bez registrace je pro ně naopak jednoduché a zvládnou to hravě, je to pro ně svobodnější volba.

Nakolik jsme přímo přispěli k očkování bez registrace naším dopisem těžko říct, byli jsme každopádně osloveni zástupci ministerstva zdravotnictví, které se našimi návrhy aktivně zabývá. Nakládání s osobními údaji v rámci pandemie COVID-19 budeme nadále sledovat, už jenom proto, že se částečně překrývá s naší kampaní Právo na analog: v souvislosti s registrací či s prokazováním testů se totiž objevují případy, kdy jsou lidé nuceni platit kartou či se neobejdou bez chytrého telefonu…