Kolem biometrického dohledu je živo

Rizika masového biometrického dohledu jsou čím dál tím více tématem i pro média: i díky nám.

V uplynulých dnech jste se mohli setkat s řadou reakcí v médiích, které se týkaly masového biometrického dohledu, před kterým v naší kampani Přiliš chytré kamery dlouhodobě varujeme. Přinášíme stručný seznam, co vše jste se mohli dočíst a co vás možná minulo:

  • Na Netflixu se objevil snímek Coded Bias o předsudcích v dohledových systémech. Snímku jsme proto věnovali kritickou recenzi pro A2larm v textu Proč být vděčný za rasistické algoritmy.
  • V aktuálním čísle časopisu FINMAG si můžete přečíst článek Tvoje tvář má známou tvář: v článku se pracuje i s daty z naší studie o sledování veřejného prostoru v České republice.
  • Živo bylo i díky návrhu od Evropské komise, který se týká právě pravidel pro využívání technologií založených na tzv. umělé inteligenci. Stručný přehled přinesla v článku třeba Lupa.cz.
  • Za návrh jdoucí dobrým směrem, avšak z hlediska použití biometrických technologií za příliš vágní a nedostatečně přísný označila návrh kampaň ReclaimYourFace: ta sbírá již několik měsíců podpisy za zákaz biometrických dohledových systémů, podepsat ji můžete i zde na našem webu.