Nejvyšší soud vyhověl našemu dovolání v případu „data retention“

Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí soudů prvního i druhého stupně v řízení, v němž spolu s novinářem Janem Cibulkou požadujeme omluvu od státu za nezrušení legislativy upravující plošné sledování provozních a lokalizačních údajů o elektronické komunikaci (tzv. data retention).

Rozhodnutí soudu dává velkou naději na obrat v procesu, který vedeme již několik let v rámci kampaně Konec plošnému skladování metadat o našich životech.

Co je data retention a proč voláme po jeho konci

Soud totiž na rozdíl od soudů nižších stupňů uznal možnost v této věci žádat od státu satisfakci a současně odmítl závěry soudů, které zpochybnily újmu spočívající v dopadech nezákonného zpracování osobních údajů.

Nejvyšší soud rovněž jednoznačně vyložil, že se soudy jako první krok v dalším řízení musí vypořádat s tím, jestli je shromažďování a využívání provozních a lokalizačních údajů v Česku ve světle rozsáhlé judikatury Soudního dvora EU vůbec zákonné.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu považujeme za velký úspěch naší kampaně proti data retention. Velký dík patří zejména všem těm našim podporovatelům, kteří vedení této litigace finančně podpořili před více než třemi lety v crowdfundingové kampani,“ uvádí k tomu náš Jan Vobořil, který v řízení zastupuje žalobce – datového novináře Jana Cibulku. „Věříme, že toto rozhodnutí Nejvyššího soudu bude stát na počátku cesty ke zrušení plošného data retention,“ dodal Vobořil.

Ohlasy v médiích

Video

Podívejte se na video, které jsme o data retention natočili v prosinci 2020.