Otevřený dopis: digitální € a právo na hotovost

Připojili jsme se k prohlášení několika evropských organizací – žádáme v něm, aby byla následná jednání na úrovni Evropské unie o digitálním euru a hotovosti oddělena.

  • dopis byl odeslán 29. února 2024
  • originál dopisu na webu organizace Epicenter.works

Vážení poslanci Evropského parlamentu (jmenovitě Berger, Tang, Boyer, Hahn, Beck, Hoogeveen a MacManus),

jsme skupina nevládních organizací zabývající se digitálními právy (viz níže) a obracíme se na Vás jako na zpravodaje či stínové zpravodaje, kteří se zabývají návrhy týkající se právního rámce pro digitální euro a pro hotovost. Vyzýváme Vás, abyste tento balíček rozdělili a jednotlivé návrhy projednali odděleně.

Oba dokumenty slibují přinést evropským občanům možnost platit způsoby, které berou ohled na aspekty soukromí a zároveň jsou široce přijímané. Jak jsme již zmínili v naší nedávné analýze1, přestože vidíme prostor pro zlepšení, vítáme cíle obou návrhů a podporujeme jejich přijetí.

Od června 2023, kdy Komise oznámila, že oba návrhy budou projednávány v rámci jednoho balíčku (Single Currency Package), jsme sledovali rozdílné tempo, kterým se jednání ubírají. Zatímco v případě digitálního eura bylo až nedávno přijato stanovisko v rámci výboru LIBE a lhůta pro předložení pozměňovacích návrhů ve výboru ECON uplynula teprve minulý týden, v případě hotovosti sledujeme, že pozměňovací návrhy směřují ke kompromisu a snaha o dosažení shody je napříč všemi politickými skupinami2.

Šance, že dojde k přijetí postoje k digitálnímu euru v prvním čtení před volbami do Evropského parlamentu na začátku června 2024 je s postupem času stále menší. Dohody, která by voličům zaručila, že digitální euro bude vhodnou alternativou ke stávajícím digitálním technologiím a bude stejne šetrné k soukromí jako hotovost3, je ve stávajícím legislativním období již nemožné dosáhnout.

Vyzýváme proto, aby byl balíček rozdělen a jednotlivé návrhy byly projednávány samostatně. Schválené právo na hotovost by tak před letošními volbami mohlo zmírnit obavy z probíhajícího přechodu na bezhotovostní společnost. Návrh týkající se digitálního eura je složitější a techničtější, vyžaduje tedy důkladnější kontrolu – tu není možné provést během několika málo týdnů, které zbývají do červnových voleb.

S pozdravem,

Epicenter.works – for digital rights (Austria)
European Digital Rights (Europe)
Homo Digitalis (Greece)
IuRe (Iuridicum Remedium) (Czechia)
Petites singularités (Belgium)
IT-Pol (Denmark)
Electronic Frontier Norway (Norway)

  1. https://epicenter.works/en/content/your-right-to-cash-and-the-digital-euro a https://edri.org/wp-content/uploads/2024/02/EDRi-position-paper-Digital-Euro-and-Rights-to-Cash.pdf ↩︎
  2. https://epicenter.works/en/content/analysis-of-amendments-on-the-right-to-cash-proposal ↩︎
  3. Exploratory Memorandum of 2023/0212 (COD) (page 3, point 1) ↩︎

Tématu hotovosti se jako IuRe věnujeme dlouhodobě. Naposledy třeba v článcích:
Přijímat hotovost je ve většině evropských států povinné. Výjimky a nejasnosti ale vedou k tomu, že jde často o povinnost jen na papíře / 19. 12. 2023
Společnost bez hotovosti je super. akorát že vůbec / 12. 8. 2023
TZ: S kartou za deset, bez karty za dvacet. Lidem platícím hotovostí se život prodražuje / 18. 1. 2023