Nově využíváme Mastodon. Proč?

Stejně jako řada dalších i my jsme se rozhodli připojit k decentralizované sociální síti přes Mastodon. Přečtěte si, co nás k tomu vedlo – třeba vyrazíte za námi.

Hlavním komunikačním kanálem našeho programu Digitální svobody je tento web. Záleží nám na tom, aby lidé měli možnost získat informace o naší činnosti on-line, aniž by se museli někam přihlašovat a něco hledat (offline pak předáváme informace o naší činnosti třeba skrze projekce filmu Digitální disidenti či další besedy a akce).

Na našich sociálních sítích (dlouhodobě využíváme Facebook a Twitter) tak zpravidla sdílíme odkazy vedoucí na náš web či odkazy vedoucí na články, které se týkají našich témat. Snažíme se, aby se veškerý náš obsah na sociálních sítích dříve či později propsal i do obsahu, který je k nalezení na našem webu. Náš web totiž máme pod kontrolou a narozdíl od profilů na sociálních sítích nehrozí, že bude nečekaně smazán či jinak znepřístupněn.

Snižující se dosah

Podobně jako jiné neziskové organizace (na našem blogu jste si mimochodem před rokem mohli přečíst výborný článek: Bezobaláč: jak jsme zjistili, že sociální sítě přestávají fungovat) však zjišťujeme, že bytí na tradičních sociálních sítích se nám příliš nevyplatí a to zejména kvůli nadále se snižujícímu dosahu jak odkazů, tak příspěvků. Čím dál méně je také využívají naši podporovatelé, kteří sociální sítě opouští: ať už z obav o své soukromí, či proto, že jsou digitálem přesyceni.

S radostí se proto nyní účastníme vlny stěhování na Mastodon, která započala po uchvácení sítě Twitter Elonem Muskem.

Proč Mastodon

Mastodon netvoří uzavřený ekosystém, ale je schopen prostřednictvím otevřeného protokolu ActivityPub komunikovat s dalšími typy softwaru. Tvoří tak velkou decentralizovanou síť, která se obvykle nazývá Fediverse (Fediversum)

Decentralizovaný software Mastodon založil v roce 2016 programátor Eugen Rochko jako alternativu k centrálně vlastněným internetovým službám. To, jak funguje, popsali v nedávných týdnech skvěle třeba:

Pro nás je důležitý nejenom systém fungování Mastodonu, ale i to, že již v tuto chvíli představuje cenný zdroj zpráv a informací od ostatních organizací, které se stejně jako my věnují ochraně soukromí. Tip: rozcestník na tyto organizace najdete zde na profilu EDRi.

Praktické

  • Náš profil na Mastodon najdete zde: witter.cz/@iurecz. Neznamená to, že od nyní nebudeme fungovat ani na Facebooku ani na Twitteru, ale do budoucna budeme upřednostňovat právě alternativní sítě jako Mastodon (ostatně obdobně jsme se minulý rok degooglizovali).
  • Váš profil si můžete založit třeba na instanci Mastodonu Witter.cz, kterou provozuje kolektiv NoLog. Snad se s námi potom skamarádíte!
  • Další z nově vzniklých instancí Masstodonu je Mastodonczech pod taktovkou Lupa.cz.