Big Brother Film Festival (16-23-30 září)

Tisková zpráva, 10. 9. 2021

Témata masového sledování, nakládání s osobními údaji či vzrůstajících požadavků na využívání nových technologií otevře série večerů BIG BROTHER FILM FESTIVAL. Festival, který v období 16. – 30. 9. 2021 zavítá do oblíbeného pražského kina BIO OKO, Prostoru 39 a Pražského kreativního centra, nabídne divákům zdarma hned několik filmových premiér a diskuze s odborníky. Festival pořádá IuRe/DIGITÁLNÍ SVOBODY společně s filmově-diskusní platformou KINOLAB v rámci projektu Digitální watchdog.

Digitalizace se stala součástí každodenních lidských životů. Je možné být spolu v neustálém kontaktu, objednávat si v krátkém čase zboží z celého světa, vyřizovat úřední věci i služby na dálku, mít po ruce obsah všeho druhu. Řada procesů v ekonomice a společnosti se zjednodušila. Daň za to všechno je však mimořádně vysoká – platí se osobními daty, která jsou buď přímo obchodována, zneužívána nebo uchovávána a využívána za často nejasných a rizikových okolností. To platí jak pro údaje o lidských životech v rukou technologického byznysu, tak i státní správy.

Pandemie COVID-19 přesun velké části životů do digitálního světa jen urychlila: co se však během tohoto přesunu stalo s digitálními právy a svobodami lidí? Jsou přínosy digitálních technologií tak nezpochybnitelné, jak se je technologičtí giganti snaží prezentovat? Nežijeme už všichni dávno ve světě Velkého bratra, před kterým varoval George Orwell? A jaká se nabízí řešení?

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Na zahajovacím večeru 16. září v letenském kině Oko bude v české premiéře uveden dokument francouzského režiséra a novináře Sylvaina Louveta Big Brother, A World Under Surveillance, který vyhrál cenu diváků na festivalu Fipadoc – International Documentary Festival a také prestižní francouzské ocenění Prix Albert Londres. Louvet mapuje rozvoj masových dohledových technologií. Diváci budou mít během večera s podtitulem SLUŠÍ TI TO — masový biometrický dohled také možnost jako první zhlédnout krátký dokument studentky FAMU Maji Penčič Zavřete oči, procházím, mapující kamery na rozpoznávání tváří v Česku.

Po filmových projekcích proběhne v Oku diskuze s Václavem Machem, studentem Právnické fakulty v Olomouci, který se tématu používání kamer s biometrickým rozpoznáním tváře na veřejných prostranstvích věnuje ve své závěrečné práci a který se podílel také na nedávné analýze mapující příslušnou českou legislativu.

„Před kamerami na rozpoznávání tváří aktuálně bijí na poplach lidskoprávní organizace po celém světě, v Evropě běží občanská petice požadující jejich zákaz. Chceme divákům představit historickou bitvu, ve které se nerozhoduje o ničem menším, než o podobě veřejného prostoru,“ uvádí Hynek Trojánek z organizace IuRe.

Další z večerů s názvem DEGOOGLE ME — moc technologických gigantů se uskuteční 23. září v žižkovském Prostoru 39 a do hledáčku organizátorů se tentokrát dostanou technologičtí giganti, stavějící svůj byznys na sběru osobních dat. Promítnuto bude tematické pásmo krátkých filmů nejen přibližující problematiku zblízka, ale rovněž nabízející konkrétní řešení. Diváci se budou moci zapojit do diskuze s etickým hackerem Pavolem Luptakem, YouTuberem Stanislavem Hruškou, který opouští YouTube a publicistou Matějem Schneiderem, který dlouhodobě sleduje snahy amerických zákonodárců vytyčit technologickým gigantům jasné mantinely. Moderování diskuse se ujme redaktorka Radia Wave Bára Šichanová.

„Digitální svobodu a ochranu soukromí uživatelů dlouhodobě vnímáme jako jedno ze zásadních společenských témat, epidemiologická opatření uplynulého roku aktuálnost témat ještě zvýšila. Lidé si během pandemie zvykli trávit více času online, o to více by si ale měli být vědomi dopadů svého pobytu v online prostředí. Proto chceme k těmto tématům přitáhnout pozornost,” říká Barbora Johansson, zakladatelka spolku KINOLAB. 

Třetí večer, kterým bude celý BIG BROTHER FILM FESTIVAL zakončen, nese název PRÁVO NA ANALOG — vaše digitální hygiena a uskuteční se 30. září v Pražském kreativním centru na Staroměstském náměstí. Při pátrání po vhodném filmu, který by ukázal, že jednou z možností jak nezanechávat digitální stopu je například nemít chytrý telefon, nebýt na sociálních sítích či platit hotově, organizátoři přišli na to, že žádný takový film zatím není – a rozhodli se ho natočit. Návštěvníci závěrečného večera tak budou jako první moci zhlédnout work in progress dokument režisérky Barbory Johansson s názvem Digitální disidenti.

„Většina služeb, které dnes využíváme, postupně utahuje pravidla na pozadí svých produktů výměnou za zdánlivé bezpečí či pohodlnější způsob jejich užívání. Na první pohled se nic zásadního neděje. Ale právě ona plíživost je nebezpečím, které může způsobit, že se jednoho dne probudíme do světa, v němž si bez dobrého hodnocení nekoupíme ani kafe,” vysvětluje důležitost festivalového tématu o digitální svobodě režisérka. Po filmu bude následovat diskuse s právníkem Janem Vobořilem, který představí koncept práva na analog z hlediska legislativy.

Digitálně právní organizace IuRe (Iuridicum Remedium) pořádá již od roku 2005 Ceny Velkého bratra, ve kterých pravidelně oceňuje ty největší narušitele soukromí. „Filmovým festivalem se stejnojmenným názvem chceme k tématu soukromí opět přitáhnout pozornost, bude zároveň více prostoru zacílit na konkrétní témata, než kolik se jim dostává na vyhlášení Cen,“ přibližuje Hynek Trojánek z organizace IuRe. 

Více info průběžně na www.bbff.cz / www.kinolab.cz / www.digitalnisvobody.cz.

Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska. 

Události

  • 16. 9. / 20:30 / Bio Oko / SLUŠÍ TI TO — masový biometrický dohled / FB událost
  • 23. 9. / 19:00 / Prostor39 / DEGOOGLE ME — moc technologických gigantů / FB událost
  • 30. 9. / 19:00 / Pražské kreativní centrum / PRÁVO NA ANALOG — vaše digitální hygiena / FB událost

Press kontakt

Barbora Johansson | barbora@kinolab.cz| +420 774 261 985
Hynek Trojánek | pr@iure.org | +420 607 249 856
Press materiály ke stažení zde.

Partneři

— Active Citizens Fund

— A2larm
— FINMAG
— GoOut
— HlídacíPes.org
— Investigace.cz
— Nakladatelství Host
— Radio Wave
— Voxpot

— Bio Oko
— Pražské kreativní centrum
— Prostor 39

— Barbora Johansson
— NoLog.cz
— Písk.cz