Kde bude zářijový Big Brother Film Festival?

Zářijový festival o digitálních svobodách se blíží a my již víme, kde se uskuteční.

Ve spolupráci s filmově-diskuzní platformou Kinolab pro vás chystáme tři večery, na kterých se budeme věnovat digitálním svobodám a vlivu technologií na náš život. Program Big Brother Film Festivalu budeme odhalovat postupně, zatím vás chceme seznámit s festivalovými místy – a také poodhalit alespoň jedno drobné překvapení…

První večer s názvem SLUŠÍ TI TO : masový biometrický dohled se uskuteční ve čtvrtek 16. září v oblíbeném letenském kinu OKO. Kdo jste v tomto kině ještě nebyli, pak by vás mohlo zajímat, že kromě klasických kinosedaček zde můžete k posezení využít i zaparkovaný traband či lehátka. Což bychom doporučovali, ať se vám při neklidném tématu kamer na rozpoznávání alespoň klidně sedí…

V rámci druhého večera DEGOOGLE ME : moc technologických gigantů se 23. září budeme věnovat našim digitálním stopám a tomu, jak je využívá (nejen) technologický byznys. V kontrastu k tématu se potkáme v pětipatrovém prostoru39 na Žižkově: jedná se o unikátní místo, které vzniklo svépomocí a je domovem celé řady kulturních aktivit.

Poslední zářijový čtvrtek skloubíme dvě zdánlivě nesouvisející témata pod názvem PRÁVO NA ANALOG : vaše digitální hygiena. V laboratoři města zřízené Magistrátem hlavního města Prahy, tedy v Pražském kreativním centru, které je hned vedle Orloje na Staroměstském náměstí, nastartujeme debatu o tom, jak se kdo z nás potýká s digitálními technologiemi a proč může být v některých případech jejich nevyužívání minimálně zajímavou variantou. Možná si lámete hlavu, jaký tak film by se k tomuto tématu dal pustit?

My jsme si ji lámali také a nakonec jsme se rozhodli takový film natočit. Ve čtvrtek 30. září se tak můžete těšit na unikátní premiéru krátkého filmu, v němž promluví lidé, které nespokojenost s digitálními technologiemi donutila k radikálním krokům: někdo se vědomě vypařil ze sociálních sítí, někdo se zuby nehty drží svého takzvaného hloupého telefonu, další si zachovává svobodu tím, že platí výhradně hotovostí. Možná vás příběhy jednotlivých aktérů inspirují a povzbudí při vašem vlastním pátrání po hranicích digitální svobody.

Mrkněte níže na pár fotek z natáčení, o dalším programu (každý večer vás čeká film a diskuze) budeme informovat zase příště.