Máte datovku? Zapomeňte na dovolenou off-line

Od 1. července platí novela občanského soudního řádu. Jejím výsledkem může být vlna zbytečných exekucí založená na platebních rozkazech, kterým se lidé nestihli bránit. Jde o další z řady problémů, kterým se věnujeme v souvislosti s datovými schránkami.

Před riziky, která mohou přinést datové schránky, jsme varovali už v březnu 2022. V září 2022 jsme spolu s dalšími neziskovkami v otevřeném dopise apelovali na to, aby datovky nebyly povinné. Slavili jsme částečný úspěch: datovky byly nakonec schválené jako povinný nástroj pouze pro podnikající a právnické osoby.

Trablům se tím však nezabránilo. Ředitel Digitální informační agentury (DIA), která převzala agendu datových schránek od ministerstva vnitra, vyjádřil letos v březnu zděšení nad tím, že statisíce datovek zůstává neotevřených a co víc – v téměř čtvrt milionu datových schránek je dosud neotevřené psaní od finančního úřadu či exekutora.

Od 1. července pak aktuálně přibyl další problém spojený s datovými schránkami: pro jejich držitele je nově zavedena fikce doručení u platebních rozkazů.

Co to v praxi znamená? Platební rozkaz doručený do datové schránky bude za deset dní považován za doručený, ať už se do ní podíváte nebo ne. V tu chvíli vám začne běžet patnáctidenní lhůta k podání odporu. Pokud to nestihnete, nabude platební rozkaz právní moci a veškeré sebepádnější námitky proti uplatněnému nároku si můžete schovat leda tak do šuplíku.

Když nezaplatíte to, co vám platební rozkaz ukládá, můžete se těšit na exekutora. Lidé tak mají další dobrý důvod, proč si nezřizovat datovou schránku, pokud o ní uvažovali.

V komentáři pro Deník Alarm popisujeme celou problematiku detailněji. Čtěte!

Dle očekávání je navíc snaha rozšířit okruh osob, pro které jsou datovky povinné: čerstvě navrhuje ODS zřídit datovou schránku všem cizincům, kteří v tuzemsku pobírají jakoukoliv sociální dávku.

Tématu se věnujeme v rámci naší dlouhodobé kampaně Právo na analog a budeme v tom pokračovat.