Městský soud v Praze nevyhověl našemu odvolání ve věci data retention

Spolu s novinářem Janem Cibulkou žalujeme Ministerstvo průmyslu a obchodu, které v rámci nařízení data retention sbírá metadata o komunikaci každého z nás. Aktuálně směřujeme k Nejvyššímu soudu.

Český stát už 15 let shromažďuje data o komunikaci každého z nás: nezná její obsah, ale po dobu šesti měsíců uchovává prostřednictvím operátorů informace o tom, s kým jsme si telefonovali, s kým jsme si psali, kdy a odkud jsme se připojovali k internetu.

Tento plošný sběr metadat o naší komunikaci je obhajován bojem proti závažné kriminalitě nebo terorismu. Masa nashromážděných dat je však zneužitelná. I z těchto důvodů Soudní dvůr EU opakovaně podobný sběr dat zakázal. Česká republika včetně Ústavního soudu bohužel celý problém nadále ignoruje a data o našem každodenním životě se dál hromadí na serverech operátorů.

V lednu 2021 jsme proto v crowdfundingové kampani na serveru Donio vybrali více než 120 000 Kč na právní bitvu proti data retention. Spolu s novinářem Janem Cibulkou jsme spustili právní proceduru: omluvou státu a tedy přiznáním, že celý systém sběru dat je v rozporu se zákonem, chceme dosáhnout změny české legislativy a vykopnout plošný sběr našich metadat, tohoto Velkého bratra, konečně ze hry.

Zatím postupujeme zdárně podle níže uvedeného plánu. Co se tedy aktuálně děje? Městský soud v Praze dnes našemu odvolání nevyhověl. Soud nepodal ani předběžnou otázku k SDEU, jak jsme požadovali: odmítl zakousnout se do kyselého jablka data retention.

Další pokus nás tak čeká u Nejvyššího soudu po podaném dovolání.

Aktuální plán bitvy na zrušení data retention (13. 6. 2023).