Weby by neměly být blokovány bez opory v zákoně

Připojujeme se k prohlášení Frank Bold, Rekonstrukce státu a dalších organizací, které upozorňuje na rizika vypínání webů v souvislosti s válkou na Ukrajině. Obdobně varovné vyjádření zveřejnila i síť evropských digitálně-právních organizací, které jsme součástí.

Česká vláda na konci února vyzvala k blokaci některých dezinformačních webů s ruskou propagandou. Do samotné blokace stránek se následně zapojil tuzemský správce domény s koncovkou .cz CZ.NIC, stejně tak i mobilní operátoři. Jak zmapoval server iRozhlas.cz, blokování se uskutečnilo na základě komunikace s Vojenským zpravodajstvím. Podle tiskové mluvčí VZ šlo o „ojedinělý počin, který aktuálně reagoval na vzniklou situaci“.

Mazání webů bez příslušných pravidel je pro nás (i v této krizové situaci) nepřijatelné. A nejsme jediní, kdo to takto vnímá: vedle řady novinářů se ozval i občanský sektor.

Že je omezování projevů neformální dohodou mezi státem a soukromými provozovateli infrastruktury nepřijatelným precedentem zaznívá též v prohlášení Rekonstrukce státu a dalších partnerských organizací, ke kterému se jako Iuridicum Remedium připojujeme.

Součástí prohlášení jsou též konkrétní doporučení pro chystaný zákon, na základě kterého by se mělo do budoucna zasahovat proti šiřitelům závažných dezinformací: avšak při dodržení zákonného postupu a s respektem ke svobodě slova. Budeme prosazovat zavedení transparentních pravidel a upřednostňování řešení, která nejsou spojena s přímým odstraňováním infomací nebo názorů z veřejného prostoru.

Podobné stanovisko, varující před blokováním webů na úrovni EU, zveřejnila již před dvěma týdny síť digitálně-právních organizací EDRi (European Digital Rights).

Odkazy k tématu: