IuRe k policejnímu kontrolování karantén

Plán, dle kterého mají policisté kontrolovat dodržování karantény, má zádrhel: předávání údajů totiž stále prošetřuje ÚOOÚ.

K tématu se vyjádřil právník IuRe/Digitálních svobod Jan Vobořil pro:

iRozhlas.cz: Kontroly karantén? ‚Není garance, k čemu bude policie data od hygieny používat,‘ říká právní expert

Vobořil upozorňuje, že policie s daty od hygieny získá také informace o místě, kde se člověk bude během karantény či izolace nacházet, což nemusí být nutně jeho trvalé místo pobytu. Může tak na sebe prozradit vazby na místa a osoby, které nejdou zjistit z jiných registrů. 

Právník zároveň zdůrazňuje, že právě obava z toho, kde skončí jejich osobní data, může vést k tomu, že lidé své kontakty hlásit nebudou. „Opět dojde k poklesu důvěry v hygienu. Vůbec bych se nedivil, kdyby to současný problém pouze prohloubilo,“ uzavírá.

Českou Televizi: Policie začne hlídat dodržování karantény. Někteří právníci ale varují před problémem s ochranou osobních údajů

Výkonný ředitel organizace Iuridicum Remedium Jan Vobořil je přesvědčen, že celý záměr předávat data hygieniků policii je pochybný. „Chybí zákonné zmocnění jak na straně hygieny, aby předávala seznamy desítek tisíc lidí, kteří jsou v karanténě, tak na straně policie, která nemá upraveno, že by měla zpracovávat takové databáze,“ poukázal. Kontroly jsou podle něj namístě jen v individuálních případech.

K tématu se Jan Vobořil vyjádřil i v delší reportáži ČT, která srovnává zdejší kontrolu karantén i s jinými zeměmi. Od 33:25 ve včerejších událostech.