Antimonopolní úřad chce využívat data od operátorů

Aktuálně vedeme právní bitvu za konec plošného sběru provozních a lokalizačních údajů (data retention), který je v rozporu s evropským právem (jak opakovaně potvrdil Soudní dvůr EU). Zatím jsme však svědky spíše prohlubování problému – na pořadu schůze poslanecké sněmovny je jako sněmovní tisk 1084 novela zákona o elektronických komunikacích, která kromě řady jiných věcí navrhuje i rozšíření přístupu k provozním a lokalizačním údajům, které by nově mohl využívat i antimonopolní úřad.

Je třeba zopakovat, že původním účelem tohoto sběru byl boj proti závažné kriminalitě. Postupně však právo přístupu k datům dostala v ČR například Česká národní banka, teď se hlásí antimonopolní úřad (ÚOHS), dále je ministerstvem zdravotnictví zvažováno oprávnění pro hygienickou službu.

Bohužel jde tak o potvrzení správnosti teze, že jakmile začne docházet ke shromažďování dat k nějakému účelu, objeví se v budoucnu řada dalších nápadů jak data, která nemají s původním účelem nic společného, využívat.

Průběh novely sledujeme a v případě, že projde prvním čtením, jsme připraveni obrátit se na poslance, aby toto oprávnění bylo z novely vyškrtnuto.

K tématu:
Antimonopolní úřad chce mít přístup k data retention informacím / Lupa.cz, 3. 3. 2030
Antimonopolní úřad žádá přístup k datům operátorů, chce je využít například k odhalování kartelů / iRozhlas.cz, 2. března 2020
Stanovisko telekomunikační sekce AKI ČR k návrhu zpřístupnit ÚOHS provozní a lokalizační údaje