Jak se proměnilo vnímání soukromí? Napoví archiv webu Slidilove.cz

Před existencí stránek Digitalnisvobody.cz jsme naši digitálně-právní agendu zrcadlili na webu Slidilove.cz. Ten jsme nyní archivovali a jeho obsah zachováváme pro budoucí generace.

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vede s americkým internetovým gigantem Google správní řízení kvůli sběru citlivých osobních informací při mapování ulic v Praze pro službu Street View

Ano, tušíte správně, nic takového se aktuálně neděje. Výše uvedené se psalo v českých médiích v květnu roku 2010. Jen o měsíc dříve jsme si pak v Hospodářských novinách mohli přečíst, že:

Místo klíčů máme čipové karty, místo jízdenek elektronické tramvajenky… Při všem, co děláme, nás sleduje stále více kamer. Někdo také ví, v kolik jsme ráno vstali, jaké léky bereme a jaké knihy čteme. Soukromí v digitální éře přestalo existovat.

Společenské vnímání soukromí se za posledních 15 let výrazně proměnilo. V řadě případů se jeho narušování normalizovalo. Dokazují to dnes již archivní záznamy, které jsme vydolovali z našeho starého webu Slidilove.cz. Na něm jsme:

  • od října 2009 do dubna 2019 průběžně mapovali, co se píše v českých médiích o ochraně soukromí (44. stránek v .pdf zde)
  • od dubna 2008 do července 2020 zmiňovali všechny případy, kdy se v médiích psalo o činnosti naší organizace Iuridicum Remedium (94 stránek v .pdf zde)
  • od dubna 2008 do června 2020 průběžně informovali o veškeré naší činnosti na poli ochrany soukromí (374 stránek v .pdf zde)

Přejeme příjemnou pátrací zábavu prohlížením historie! Například u článků jako Vyhoďte televizi dřív, než vás začne šmírovat (rok 2012) či S brýlemi Google Glass se z každého může stát Malý Bratr (psalo se v dubnu 2013).

Vizuální podoba webu je pak pro fajnšmekry zachycena na Archive.org.

Podoba již nefuknčního webu www.slidilove.cz